Ondernemer en altijd bereikbaar? Niet doen!
Een eigen bedrijf starten is een spannend avontuur. Je moet de fijne kneepjes van het vak nog leren en komt voor zowel kansen als uitdagingen te staan. In de beginfase ligt de focus vaak op één ding: klanten binnenhalen – en logisch, want zonder klanten geen omzet.
In die eerste periode ben je als ondernemer geneigd om alles te doen om je klanten tevreden te stellen. Ze bellen misschien op ongebruikelijke tijdstippen of in het weekend. Je neemt op zonder erbij na te denken, want je wilt immers een goede indruk maken en zoveel mogelijk opdrachten binnenhalen. Dit is begrijpelijk, maar kan op lange termijn problemen opleveren. Klanten raken namelijk gewend aan jouw constante beschikbaarheid en verwachten dat dit altijd zo blijft. Maar zodra je bedrijf groeit en je meer klanten krijgt, wordt het steeds moeilijker om iedereen diezelfde mate van aandacht te geven.
Daarom is het als startend ondernemer essentieel om vanaf het begin duidelijke grenzen te stellen. Vraag jezelf af: wat ben ik bereid te doen en waar trek ik de grens? Is het nodig om telefoontjes in het weekend op te nemen, of kan het wachten tot maandag? Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn, maar het is belangrijk om hier bewust over na te denken. Naarmate je bedrijf groeit, verandert ook je werkwijze. Je hebt minder tijd en moet je aandacht verdelen over meerdere klanten. Als je in de beginfase gewend bent geraakt aan het altijd klaarstaan voor klanten wordt het lastiger om dit patroon te doorbreken. Je blijft jezelf in bochten wringen om iedereen tevreden te houden terwijl dat simpelweg niet meer haalbaar is.
Ik kan je helpen om hierin een goede balans te vinden. Hoeveel tijd en energie steek je in een klant? Wat levert een klant je op? Stel dat een klant je slechts 25 euro oplevert en je hier drie of vier uur aan besteedt, is dat niet in verhouding. In de opstartfase is dat wellicht geen probleem, omdat je nog voldoende tijd hebt. Maar naarmate je bedrijf groeit, wordt het steeds belangrijker om kritisch te kijken naar je tijdsbesteding. Als de ene klant je 25 euro oplevert en de andere 250 euro, is het logisch om je tijd anders te verdelen, afhankelijk van de waarde die de klant brengt.
Een risico van het niet stellen van grenzen is dat je klanten kunt verliezen als je opeens minder tijd voor hen hebt. Heldere communicatie is daarom key. Wees transparant en voorkom misverstanden. Je mag je klanten best verwennen, maar laat hun weten dat dit een extra service is. Wanneer je een uitzondering maakt, geef dan duidelijk aan dat dit niet de standaard is. Zo manage je verwachtingen en voorkom je teleurstellingen in de toekomst. Het uiteindelijke doel is om een evenwichtige verdeling van je tijd en aandacht te realiseren. Zorg ervoor dat je niet te veel tijd investeert in klanten die weinig opleveren, terwijl je geen ruimte meer overhoudt voor klanten die jouw bedrijf echt laten groeien. Door hier vanaf het begin bewust mee om te gaan, bouw je niet alleen een succesvol bedrijf op, maar houd je ook plezier in ondernemen.