Ondernemend zijn is niet hetzelfde als ondernemer zijn

Stel je eens voor, je bent een fantastische kok. Je werkt al jarenlang in loondienst en je gerechten vallen altijd goed in de smaak. Op een gegeven moment besluit je om een eigen restaurant te beginnen. Je weet hoe je die lekkere pasta moet maken, hoe je een menukaart moet samenstellen en hoe je de producten inkoopt. Maar zodra je jouw eigen restaurant begint komt er ineens veel meer bij kijken. Je moet klanten trekken (marketing), vergunningen aanvragen (wet- en regelgeving), personeel aannemen en aansturen (HR), de boekhouding bijhouden (administratie), je kosten en winst scherp in de gaten houden (financiën) en nog veel meer andere zaken. Je bent niet alleen kok, maar ook ondernemer. Én dat zijn twee totaal verschillende rollen.

Als ondernemingsadviseur spreek ik dagelijks mensen die hun eigen bedrijf zijn gestart, of willen starten, en daarbij tegen allerlei verschillende zaken aanlopen. Je bent namelijk niet alleen uitvoerder van het vak waar je goed in bent, maar krijgt ook met zaken te maken waar je niet veel van af weet, of die je lastig vindt. En juist dát is waar het verschil zit tussen ondernemend zijn en ondernemer zijn: het vak beheersen is één ding, maar je bedrijf draaiende houden vraagt om veel meer. De Kamer van Koophandel noemt enthousiasme, flexibiliteit en doorzettingsvermogen als belangrijke persoonseigenschappen voor ondernemers. Dat is ook zeker belangrijk, maar dit is slechts de basis. Naast deze eigenschappen moet je volgens de KvK ook over vaardigheden beschikken zoals bijvoorbeeld commercieel inzicht, marketing, netwerken en kennis van boekhouden. Dit zijn vaardigheden die je kan leren.

Gelukkig hoef je deze zaken niet allemaal zelf te kunnen. Sterker nog, soms is het juist slimmer om dingen niet zelf te doen. Als je bijvoorbeeld weinig affiniteit hebt met administratie is het handiger om dit uit te besteden aan iemand die daar wél veel verstand van heeft. Daarmee voorkom je fouten en houd je meer tijd over voor hetgeen waar je juist zo goed in bent.

Wat ik voor jou kan betekenen? Ik kan je helpen in kaart te brengen wat je sterke punten zijn en wat je beter uit kan besteden. Samen kijken we wat je eventueel zelf kan leren en wat je beter kunt overlaten aan anderen. Met name voor zzp’ers zonder financiële afdeling is het belangrijk om te weten hoe je financieel overzicht houdt en waar je verantwoordelijkheden liggen richting de Belastingdienst. Dat kan namelijk soms best ingewikkeld zijn. Mijn rol is om structuur aan te brengen en overzicht te creëren. Ondernemen is een leerproces en ik help je daar graag bij.